Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
D-vitamin in den optimala formen kolekalciferol i dosen 5000 IU tillsammans med Vitamin K1 och K2.
- Bidrar till immunförsvarets normala funktion
- Bidrar normal muskelfunktion
- Har en viktig roll i celldelningsprocessen och
- Fri från vete, mjölk, soja, majs, bekämpningsmedel och magnesiumstearat
- Fri frakt över 298 kr
- Snabb leverans
- Finns i lager
Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
D-vitamin är ett fettlösligt vitamin (egentligen en grupp av prohormoner) som finns i två huvudsakliga former: D2 (ergokalciferol) och vitamin D3 (kolekalciferol), där D3 är den för kroppen mest lättupptagliga formen. Vitamin D bidrar till immunsystemets normala funktion. Vitamin D bidrar även till normalt upptag och utnyttjande av kalcium och fosfor samt till normala kalciumnivåer i blodet. Vitamin D bidrar till att bibehålla normal benstomme, normal muskelfunktion och till att bibehålla normala tänder. Vitamin D har även en roll i celldelningsprocessen. Vitamin K bidrar till normal blodkoagulation och till att bibehålla normal benstomme.
Lindrig brist på D-vitamin leder till mängder av diffusa hälsoproblem som exempelvis kramp, energiförlust, tandlossning och ökad puls. Allvarlig brist på D-vitamin leder till rakitis (även kallat engelska sjukan) vilket är ett samlingsnamn på otillräcklig upplagring av kalcium och fosfor i benstommen.
Innehåll per dagsdos | % av DRI | |
---|---|---|
Vitamin D3 (5000 IE) | 125 µg | 2500 |
Vitamin K (Vitamin K1 och vitamin K2) | 200 µg | 267 |
DRI = Dagligt referensintag
1 IU (International Unit) är samma sak som 1 IE (Internationell enhet). 100 IU (IE) motsvarar 2,5 µg (mikrogram) D-vitamin.
Övriga ingredienser
Maltodextrin, hypromellos, dikalciumfosfat, kiseldioxid.
Dosering
1 kapsel per dag. Kan tas med eller utan mat. Vid svårigheter att svälja kan kapseln tas isär och innehållet strös på mat eller i dryck som konsumeras direkt.
Observera
Rekommenderad dagsdos bör ej överskridas. Förvaras utom räckhåll för barn. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Förvaras i rumstemperatur. Placera aldrig kosttillskott nära en värmekälla, i direkt solljus eller i fuktig miljö. Förslut burken ordentligt. Tillverkad i USA.
Referenser
LeBlanc ES, Perrin N, Johnson JD Jr, Ballatore A, Hillier T. Over-the-counter and compounded vitamin D: is potency what we expect? JAMA Intern Med. 2013 Apr 8;173(7):585-6.
Behöver jag ta D-vitamintillskott om jag äter varierat?
Kosttillskott bör inte ersätta varierad kost. Dock kan kosttillskott behövas om man inte äter varierat, har mag-tarmproblem eller andra sjukdomar eller belastningar (exempelvis alkoholbesvär) som förhindrar upptaget. Just D-vitamin är svårt att få i sig tillräckligt via kosten eftersom det inte finns i stor utsträckning i mat. De livsmedel med mest vitamin D3 är fet fisk som makrill och fiskleverolja. Små mängder finns i nötlever, ost och ägg. Vissa svampar innehåller vitamin D2 som däremot inte är lika aktivt som vitamin D3. Emellertid måste man äta enorma mängder för att få i sig relevant doser. D-vitamin bildas naturligt via solljus men tyvärr räcker inte solens strålar under vinterhalvåret.
Räcker det inte med det D-vitamin jag får via solen?
Solens UVB-strålar i våglängdsspannet 290–320 nanometer omvandlar molekylen 7-dehydrokolesterol i över- och läderhuden, det vill säga hudens två övre skikt, till ett förstadium av D-vitamin (previtamin-D). Via lever och njurar bildas därefter aktivt vitamin D3. Det krävs inte mycket UV-strålning för att kroppen ska få tillräckligt med D-vitamin. För en ljushyad person räcker cirka 20–30 minuter i sommarsol på ansikte, armar och ben. Det dock helt omöjligt att bilda tillräckligt med D-vitamin från solen under vintermånaderna eftersom solens strålar är för svaga. Med stigande ålder avtar förmågan att bilda 7-dehydrokolesterol och en 70-åring kommer bara att ha en fjärdedel av en ung människas kapacitet att bilda D-vitamin. Även för en ung och frisk person klarar inte vinterhalvårets sol att bilda D-vitamin i huden. I Sverige kan man bara bilda D-vitamin i tillräckliga nivåer under månaderna maj–augusti eftersom solen står för lågt under övriga månader. Då måste man få i sig D-vitamin via mat eller via kosttillskott. Det är dock svårt att erhålla tillräckliga nivåer via kosten. Exempelvis måste man äta drygt ett kilo kallrökt lax eller drygt fyra och ett halvt kilo ägg utan skal för att få i sig 4000 IE (100 μg) D-vitamin. Läs mer här.
Observera att man inte kan bilda D-vitamin via solstrålar som går genom glas. Solskyddsfaktor 8 eller högre som appliceras blockerar all form av D-vitaminbildning.
Vad är egentligen D-vitamin?
D-vitamin från sol, mat eller kosttillskott är inte aktivt (med några få undantag) utan måste genomgå två olika processer i kroppen för att bli aktivt. Den första sker i levern där D-vitamin omvandlas till 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D), även kallat calcidiol. Den andra processen sker i njurarna där 25-hydroxyvitamin D omvandlas till 1,25-dihydroxyvitamin D (1,25(OH)2D) även kallat calcitriol vilket alltså är aktivt D-vitamin. När man tar blodprov för att fastställa D-vitaminnivåer görs det på 25-hydroxyvitamin. 1,25-dihydroxyvitamin D har för kort halvtid för att kunna fastställa D-vitaminstatus.
Vilka riskgrupper kan ha svårigheter att få i sig eller bilda tillräckligt med D-vitamin
I stort sett hela svenska befolkningen som inte reser utomlands under vinterhalvåret lider brist på D-vitamin, där lägst nivåer uppmätts under januari och februari. I övrigt är följande grupper extra utsatta:
-
Personer som lider av inflammatoriska tarmsjukdomar
-
Barn som ammas där mamman inte har tillräckliga nivåer av D-vitamin
-
Personer med mörk hy
-
Äldre (många med höftledsfraktorer har får låga nivåer av D-vitamin i blodet)
-
Överviktiga personer
-
Bra produktJätte nöjd med produkten!
Publicerad
-
Fantastisk produkt!Den bästa jag har provat. Ska köpa igen.
Jag har en sjukdom och detta vitamin D tillsammans med B grupp vitaminer från Innate Response verkligen gör skillnad.Publicerad