Jod
Vad är jod bra för?
Jod är ett av de viktigaste spårämnena som kroppen behöver för att fungera optimalt. Ett spårämne är en mineral som kroppen behöver mindre än 100 mg per dag av. Jod bidrar till normal produktion av sköldkörtelhormoner och till normal sköldkörtelfunktion samt till normal energiomsättning. Jod bidrar också till normal kognitiv funktion, det vill säga för att tankeförmågan ska fungera väl. Jod är även viktigt då det bidrar till nervsystemets normala funktion och faktiskt även till att bibehålla normal hud. Chris Kresser som arbetar med integrativ medicin i USA och som har skrivit mycket om hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) menar att 80 % av hans hypotyreospatienter har jodbrist. Dr. David Brownstein säger att han, efter att ha testat över 500 patienter, har funnit att 95 % av dem har jodbrist.
Lider du av några specifika hälsobesvär eller bara vill optimera din hälsa? Kontakta då vår kundtjänst på [email protected] så hjälper vi dig med kostnadsfria kostråd, egenvårdsråd och hälsoprotokoll.
Tillskott av jod
Jod är en viktig mineral som spelar en avgörande roll för sköldkörtelns funktion och övergripande hälsa. Kosttillskott av jod kan vara nödvändiga för att säkerställa tillräcklig nivå av detta näringsämne. Här är några aspekter av tillskott av jod:
Sköldkörtelns Funktion: Jod är en central komponent i sköldkörtelhormonerna, som reglerar metabolismen, energinivåerna och andra viktiga kroppsfunktioner. Tillskott av jod kan vara avgörande för att bibehålla en hälsosam sköldkörtelfunktion.
Förhindrande av Jodbrist: Jodbrist kan leda till en mängd hälsoproblem och även påverka kognitiv utveckling. Kosttillskott av jod är särskilt viktiga för personer som bor i områden med låga jodnivåer i marken eller för dem som har en vegetarisk eller vegansk kost.
Formulering av Tillskott: Jodtillskott finns i olika former, inklusive jodid och jodat. Dessa former varierar i biotillgänglighet och kan anpassas efter individuella behov och preferenser.
Viktigt för Gravida Kvinnor: Gravida kvinnor behöver särskilt uppmärksamhet när det gäller jodtillskott eftersom brist kan påverka fostrets utveckling.
Symptom på jodbrist
Jodbrist kan leda till:
- Svullen nacke
- Viktökning
- Extrem trötthet och svaghet
- Tappa hår
- Torr hy
- Kalla händer och fötter
- Känslighet för kyla och vind
- Förändringar i hjärtrytm
- Försämrat minne och inlärningsförmåga
- Förstoppning
- Pluffsighet i ansiktet
- Muskelsvaghet
- Depression
- Smärta i muskler och leder
- Förstorad tunga
- Besvär gällande menstruation
Barn
- Försämrad tillväxt
- Försenad pubertet
- Besvär med tändernas utveckling
- Försämrad inlärningsförmåga
- Mentala besvär
- Lägre IQ
Jod är extra viktigt för gravida
Gravida kvinnor i Sverige får i sig alldeles för lite jod i genomsnitt och en studie från Österrike visar samma siffror: inte ens 15 % av gravida kvinnor får i sig tillräckligt med jod. Dessvärre påverkar jodbrist fostrets mentala funktioner, det vill säga funktioner kopplade till hjärnans utveckling, mycket negativt. Barnets intellektuella utveckling kan hämmas även av måttlig jodbrist.
Vad är rekommenderat dagligt intag av jod?
Dagsbehovet av jod varierar beroende på ålder, kön, livsstil, sjukdomshistoria, exponering för gifter, stress, kostvanor och flera andra faktorer. Barn och kvinnor behöver generellt inte lika mycket mikronäringsämnen som en vuxen man. Rekommenderat behov brukar delas in i olika grupper:
- Barn 6–9 år – 120 μg (mikrogram)
- Vuxna, tonåringar och barn över 10 år – 150 μg (mikrogram)
- Gravida – 175 μg (mikrogram)
- Ammande – 200 μg (mikrogram)
Vad är optimalt dagligt intag av jod?
Optimalt dagligt intag av jod varierar med ålder och kön. En av de mest tillförlitliga källorna när det gäller näring och näringsdoseringar, The Council for Responsible Nutrition (CRN) menar att man kan få i sig 500 µg (mikrogram) jod per dag och att den dosen osannolikt skapar några negativa hälsoeffekter för vuxna kvinnor och män.
Egenvårdsprotokoll och hälsoråd
Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.
Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa vid olika hälsobesvär.