Crohns
Crohns eller MB Crohns – vad är Crohns?
Crohns sjukdom eller Morbus Crohns (mb Crohns) som den heter är en inflammatorisk mag-tarmsjukdom som normalt uppstår i tunntarmen och första delen av tjocktarmen. Crohns tarmsjukdom kan dock förekomma i hela mag-tarmkanalen. Man kan till och med få Crohns sjukdom i halsen och i munnen även om det inte hör det till de vanligaste områdena. Crohns sjukdom kommer normalt i skov, det vill säga perioder som mer besvärliga. Ibland ser man termen Crohns kolit men det är inte helt korrekt då kolit innebär inflammation i tjocktarmen. Man syftar då ofta på Ulcerös kolit. Till skillnad från ulcerös kolit, kan Crohns sjukdom som sagt drabba hela mag-tarmkanalen. Crohns sjukdom går också djupare in i tarmväggen än Ulcerös kolit som endast drabbar mukosan (slemhinnan). Crohns klassas tillsammans med Ulcerös kolit som en IBD (Inflammatory Bowel Disease), det vill säga en inflammatorisk tarmsjukdom.
Lider du av Crohns eller någon annan inflammatorisk tarmsjukdom? Kontakta då vår kundtjänst på [email protected] så hjälper vi dig med kostnadsfria kostråd, egenvårdsråd och hälsoprotokoll. Våra egenvårdsråd ersätter inte sjukvård.
Crohns symtom
Vanliga Crohns symtom är diarré, blod i avföringen, trötthet, fistlar, besvär i lederna, tarmvred, smärta i magen efter måltid och viktnedgång men symtomen beror lite på var i mag-tarmkanalen inflammationen är. En del med Crohns får ledvärk, blir illamående och kan även få förstoppning.
Crohns behandling
Inom sjukvården tas ett prov som heter Fekalt Calprotectin (f-Calprotectin) eller Kalprotektin. Det är en markör för olika inflammatoriska sjukdomar som Crohns sjukdom. Kalprotektin-värdet kan uppgå till flera tusen mg/kg vid svåra besvär. När det gäller Crohns medicin ordineras normalt kortison, immunmodulerande läkemedel och biologiska läkemedel som hämmar inflammationsmarkörer. Om man söker på Crohns internetmedicin finns det många sidor som ger råd men Crohns går inte att bota inte ens vid operation av tunntarmen. Dock finns det faktiskt oerhört mycket att göra med egenvård.
Vi har en kund som gick från ett kalprotektin på 800 mg/kg till 100 mg/kg på kort tid bara genom att följa våra crohns kostråd och egenvårdsråd. Det var helt utan medicin mot Crohns sjukdom. Vi har kunder med Crohns som är helt och hållet besvärsfria och inte får skov efter att följt våra egenvårdsprotokoll till punkt och pricka.
Crohns sjukdom kost, kostråd och mat
Crohns sjukdom innebär att man behöver vara noggrann med kosten. Det finns många olika kostråd för Crohns sjukdom och Crohns kost omfattar normalt antiinflammatorisk kost fri från så kallad skräpmat eller junk food. Emellertid finns det flera till synes nyttiga livsmedel som man absolut bör undvika vid Crohns. Den mat du äter kommer att påverka Crohns i mycket stor utsträckning. En del med Crohns börjar äta LCHF men det kan finnas en del ofördelaktiga saker med den kosten vid Crohns.
När det gäller Crohns sjukdom och alkohol är svaret: drick med måtta och inte när du har skov. Vi rekommenderar en period där du avstår helt och hållet från alkohol om du lider av Crohns för att se om du blir bättre.
Crohns sjukdom barn
Barn med Crohns sjukdom behöver egentligen samma egenvårdsråd som vuxna. De behöver samma näringsämnen men i andra doser, frånvaro av samma specifika inflammatoriska livsmedel och i stort sett samma egenvårdsråd som vuxna för att minimera symptomen. Det finns en studie gjort på barn med Crohns sjukdom som visar att de har betydligt större risk för att utveckla exempelvis brist på D-vitamin än barn som inte lider av Crohns sjukdom. D-vitamindosen behöver givetvis anpassas för barn med crohns sjukdom och det gäller även andra näringsämnen.
Egenvårdsprotokoll och hälsoråd
Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.
Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa vid olika hälsobesvär.