Kosttillskott mot urinvägsinfektioner
När det gäller urinvägar och anatomi är den betydligt mer komplicerad än man kan tro. Man delar in urinvägarna i de övre urinvägarna som består av njurar, njurbäcken och urinledare och de nedre urinvägarna som består av urinblåsa och urinrör. I njurarna filtreras blodet och restprodukterna går via urinledarna till urinblåsan och sedan ut ur kroppen via urinröret. Urinvägarnas uppgift och funktion är främst att utsöndra restprodukter och njurar och övriga urinvägar är tillsammans med mag-tarmkanalen, huden och lungorna, det viktigaste organet för att utsöndra slaggprodukter. Det är därför oerhört viktigt att dessa urinvägarna fungerar som de ska.
Lider du av akut eller kronisk urinvägsinfektion? Kontakta då vår kundtjänst på [email protected] så hjälper vi dig med kostnadsfria kostråd, egenvårdsråd och hälsoprotokoll mot urinvägsinfektioner.
Sjukdomar i urinvägarna
Vissa av urinvägarnas sjukdomar är svåra som exempelvis stenar i urinvägarna (även kallat stenbildning i urinvägarna) och inflammation i urinvägarna. Sjukvården kan göra en datortomografi det vill säga en röntgen (DT, CT-urografi av urinvägarna, även kallat skiktröntgen) av urinvägarna för att kontrollera svårare sjukdomar. Sjukvården kan även göra ultraljud av urinvägarna. Undersökning av urinvägarna sker alltid inom sjukvården. Vanligast är dock lättare besvär med urinvägarna där urinvägsinfektion är den absolut vanligaste. Det känns ungefär som irriterade urinvägar. Då finns det mycket att göra med egenvård.
Urinvägsinfektion
När det gäller sjukdomar i urinvägarna är den absolut vanligaste urinvägsinfektion som sagt. Urinvägsinfektion orsakas vanligtvis av kolibakterier som finns i tarmarna men som växt till sig i urinvägarna. Efter det är stafylokocker i urinvägarna den näst vanligaste bakterien som orsakar urinvägsinfektion. Kvinnor drabbas oftare än män av urinvägsinfektion eftersom kvinnans urinrör är kortare än mannens och minst 50 % av alla kvinnor kommer att ha åtminstone en urinvägsinfektion under sin livstid.
Symptom på urinvägsinfektion
Vanliga symtom vid urinvägsinfektion (blåskatarr) är:
- Svidande känsla när man kissar och precis efter att man kissat
- Frekvent behov av att kissa
- Smärta över urinblåsan och nedre delen av magen
- Små mängder blod i urinen (dock ovanligt)
- Känsla av att frysa
Vanliga symtom vid urinvägsinfektion (njurbäckeninflammation) är:
- Ovanstående symtom men har inte sällan feber
- Illamående
- Smärta på sidan av magen och på nedre delen eller mitten av ryggen
- Man kan känna sig svårt sjuk
Blåskatarr
Den mildaste formen av urinvägsinfektion kallas blåskatarr vilket innebär att bakterier kommer in i urinröret och sedan tar sig upp till urinblåsan för att stanna där. Den brukar gå över snabbt med bra egenvård. Man kan ha smärta i urinvägarna och även om smärtan är svag bör man kontakta sjukvården för att utesluta svårare besvär. Vanliga symptom på blåskatarr är att det svider när man kissar, att man kissar ofta, smärta i nedre delen av magen och även lite blod i urinen.
Tranbär och urinvägar
Tranbärsjuice har länge använts som huskur för att undvika urinvägsinfektion. Normalt fungerar det dessvärre inte och sockret i juicen kan faktiskt försämra hälsan. Vi har riktigt bra protokoll mot upprepade urinvägsinfektioner där kunder med svåra besvär blivit helt besvärsfria helt utan antibiotika. Kontakta vår kundtjänst via mail för mer information. Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos eller behandla sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård.
Egenvårdsprotokoll och hälsoråd
Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.
Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa vid olika hälsobesvär.