Matsmältningsenzymer – en hjälp när magen är i olag

Matsmältningsenzymer – en hjälp när magen är i olag

Har du magbesvär trots att du äter hälsosamt? Kanske får du sura uppstötningar efter måltider och känner att det tar lång tid innan maten du ätit brutits ner? Då kan lite extra matsmältningsenzymer vara en möjlig hjälp. Särskilt effektiva blir de om du samtidigt ser till att förbättra din tarmflora.

Vad är enzymer?

Enzymer är en typ av proteiner som fungerar som ”tändstift” i kroppen: de sätter igång, eller katalyserar, olika reaktioner. För att de ska aktiveras måste rätt förhållanden råda. Oftast handlar det om en viss temperatur och en viss pH-grad. Dessutom behövs det olika ”kofaktorer”, till exempel vitaminer och mineraler, för att enzymerna ska fungera.

Vad är matsmältningsenzymer?

Matsmältningsenzymer är proteiner som reglerar de kemiska reaktionerna som kroppen använder för att spjälka maten vi äter. Enzymerna bryter ner maten till näringsämnen som är tillräckligt små för att passera tunntarmens vägg och absorberas i blodet. Där transporteras den sedan genom kroppen till alla våra celler.

Matsmältningsenzymerna produceras och frisätts på flera ställen i kroppen, bland annat i spottkörtlarna i munnen samt i lever, magsäck och tunntarm. Den största tillverkaren är dock bukspottkörteln. När maten passerar från magsäcken till tunntarmen frisätter bukspottkörteln stora mängder av de här tre typerna av matsmältningsenzymer:

  • Lipas (bryter ner fett)

  • Amylas (bryter ner kolhydrater)

  • Proteas (bryter ner proteiner)

Matsmältningsenzymer finns också i mat, förutsatt att den inte är raffinerad eller upphettad till mer än cirka 40 grader. Alltså är det bra att inkludera råa grönsaker och frukter i kosten. Då får du i dig ämnen som gör livet lättare för din bukspottkörtel – och hela ditt matsmältningssystem. Att tugga maten väl är också till god hjälp, eftersom enzymet amylas frisätts i saliven när du tuggar.

Brist på matsmältningsenzymer

Kroppens förmåga att tillverka matsmältningsenzymer minskar med åldern. Stress, ärftlighet, magvirus och andra saker kan också störa produktionen. En starkt bidragande faktor är den typiska västerländska, raffinerade och enzymfattiga kosten som innebär att matsmältningen inte får den hjälp den behöver. Dessutom innehåller en sådan kost mycket socker, vilket ökar pressen på bukspottkörteln. Den har ju som huvuduppgift att producera insulin för att hålla blodsockret i schack. Om det hela tiden kommer in stora mängder glukos som kräver att den producerar en massa insulin, tvingas den nedprioritera sin produktion av matsmältningsenzymer.

Det finns också genetiska faktorer som kan spela in. Ett vanligt exempel är att många slutar producera tillräckligt med enzymet laktas som bryter ner laktos – mjölksocker– i tunntarmen. Om du äter mjölkprodukter och har brist på laktas, bryts de inte ner ordentligt, utan går vidare till tjocktarmen där bakterier omvandlar mjölksockret till gaser som leder till uppblåsthet och diarré.

Andra orsaker till nedsatt produktion av matsmältningsenzymer kan vara intolerans eller allergi mot vissa livsmedel och upprepad användning av inflammatoriska läkemedel och antibiotika. Följden är ofta läckande tarm och IBS. De här besvären kännetecknas av diarré, magsmärtor, gaser, uppblåsthet, illamående och en känsla av att magen hela tiden är full.

Fyll på med matsmältningsenzymer

Matsmältningsenzymer finns att ta som tillskott för att stärka matsmältningen. Tillskotten kan framställas från olika källor: frukt, grönsaker, jäst, svamp och djur (bukspottkörtelextrakt).

Det finns renodlade tillskott som bara innehåller ett eller ett par sorters enzymer samt blandningar med många olika enzymer som spjälkar både protein, fett och kolhydrater. För de flesta är ett sådant blandpreparat det bästa, eftersom det ger en bredare effekt.

Dr. Mercolas Full Spectrum Enzymes är ett heltäckande och helt växtbaserat enzymtillskott som underlättar matsmältningen för maximalt näringsupptag. Enzymerna i Full Spectrum Enzymes är i samma form som de som du får i maten, men i mycket högre styrka.

Forskning

En undersökning publicerad i Frontline Gastroenterology visade att människor med känslig tarm (IBS), som ofta blir lösa i magen efter måltid, blev bättre av att ta enzymet lipas före maten. Och enlig en annan studie från 2017 publicerad i European Review for Medical and Pharmacological Sciences  där man testade ett kombinationspreparat med flera olika matsmältningsenzymer plus lösliga kostfiber fick försökspersoner med inflammerad eller känslig tarm en betydande minskning av magbesvär, inklusive magsmärtor, gaser och uppblåsthet.

Forskare som gjort en metaanalys av de senaste 60 årens forskning på området drar slutsatsen att matsmältningsenzymer ofta verkar hjälpa mot IBS-liknande matsmältningsbesvär. Intag av matsmältningsenzymer i kombination med probiotika skulle också kunna hjälpa mot de magbesvär.

Är enzymer säkra? 

Tillskott av matsmältningsenzymer är helt säkra när de tas enligt rekommendationerna. Det finns dock några studier som tyder på att tillskott av enzymet bromelain från ananas, som bryter ner protein, kan minska blodets koagulering. Det innebär att människor som tar blodförtunnande läkemedel ska vara försiktiga med intag av bromelain.

Behandling av dålig matsmältning och IBS

Läkaren Mark Hyman som är expert på matsmältningsbesvär rekommenderar bland annat följande åtgärder vid IBS:

  • Gör ett matintoleranstest (IgG-antikroppar mot livsmedel) eller uteslut alla vanliga allergena och skadliga livsmedel i några veckor – mejeriprodukter, gluten, ägg, majs, soja, jordnötter, alkohol och socker. Återinför dem sedan ett i sänder för att se om de orsakar symtom. Om de orsakar symtom måste du utesluta dem ur kosten.

  • Ta reda på om du har överväxt av elakartade bakterier i tunntarmen genom ett så kallat utandningstest för SIBO. Vid kraftig överväxt rekommenderar vi några produkter som du får tips om när du kontaktar vår kundsupport på [email protected] och frågar efter vårt mag- och tarmprotokoll.

  • Återställ din matsmältning med goda tarmbakterier. Använd preparat som Full Spectrum Enzymes med stora mängder högkvalitetsprobiotika två till tre gånger per dag till måltid i minst tre månader. Det är också bra att ta bakteriestammen S. boulardii två gånger om dagen i två månader som bidrar till att normalisera tarmfunktionen ytterligare.

  • Ta matsmältningsenzymer till måltiderna för att hjälpa matsmältningen att bryta ner maten medan din tarm läker. Du kan också ta tillskott av näringsämnen som stärker tarmens slemhinna, bland annat fiskolja, zink, A-vitamin och glutamin. Även tillskott av saltsyra (hydroklorid) kan hjälpa om magens egen produktion är nedsatt.

  • Det finns ett speciellt kosttillskott som bidrar till tarmslemhinnans hälsa och som motverkar så kallad läckande tarm (leaky gut). Det heter GI Response.

Tänk också på att äta och dricka i lugn och ro så att du har tid att tugga maten ordentligt, och att inte äta för sent på kvällen. En längre fasta över natten gör att matsmältningen får vila längre och har därmed större chans att återhämta sig. Om du lider av lite svårare mag-tarmbesvär eller obalanser i mag-tarmkanalen rekommenderar vi att du kontaktar vår kundsupport på [email protected] och frågar efter vårt mag- och tarmprotokoll.

Källor & vetenskapliga referenser

Laugier R, Bernard JP, Berthezene P, Dupuy P. Digestion. 1991;50(3-4):202-11.

Money ME, Walkowiak J, Virgilio C, Talley NJ. Frontline Gastroenterol. 2011 Jan;2(1):48-56. Epub 2010 Nov 3.

Spagnuolo R, Cosco C, Mancina RM, Ruggiero G, Garieri P, Cosco V, Doldo P. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2017 Jun;21(2 Suppl):102-107.

Graham DY, Ketwaroo GA, Money ME, Opekun AR. J Dig Dis. 2018 Aug 13.

Ichim TE, Kesari S, Shafer K. Oncot. 2018 Jul 20;9(56):30919-30935.

Författare & granskare