Solskenshistoria: Panik, nedstämdhet och D-vitamin

Lästid: 4-5 min
Solskenshistoria: Panik, nedstämdhet och D-vitamin

Vi fick en solskenshistoria från en av våra kunder som vi fick dela med oss av: 

I fyra år gick jag med ständig panik och en känsla av hopplöshet. Att allting var tråkigt och onödigt. Jag orkade ingenting, knappt gå på toa och göra mina behov, jag tänkte "vad är meningen med att vi kissar? Så onödigt" Tillslut blev paniken värre. Det gick så långt att jag varje dag funderade på hur jag skulle kunna ta mitt liv. Det blev så intensivt i slutet och jag var så rädd för mina tankar. Jag berättade inte för någon om hur jag mådde. Jag vägrade söka hjälp då jag var rädd att få medicin (jag äter inte ens alvedon) och jag skämdes för hela situationen. så att gå till psykolog var inget alternativ. Jag hade ingen aning om vad det var som hände i min kropp och varför jag tänkte såna hemska tankar. 

En dag berättade jag för min mamma hur jag mådde. Jag förklarade hur det kändes i min kropp, mina tankar och att jag inte orkar leva längre. Mamma berättade att det kallades panik. Hon hade nämligen haft det likadant när hon var ung. Jag sökte på nätet om [nedstämdhet]. Det var många som skrev D-vitaminbrist. Jag kommer ihåg att jag tänkte "ja säkert kan en liten vitamintablett göra mig glad igen... nej tror inte det"  Jag beställde D-vitaminer och redan 7 dagar efter att jag börjat ta dem började mitt gamla jag krypa fram.  

Och nu, tre år senare mår jag bättre än någonsin. Inte en tanke om hopplöshet, oro eller inte leva och paniken försvann när [nedstämdheten] försvann. Jag kommer alltid beställa Innates D-vitaminer. (Och andra vitaminer som jag behöver då jag är vegetarian). Är evigt tacksam över att Innates produkter är rena, GMO-fria och ekologiska. Det är så viktigt med rätt ingredienser, annars gör de mer skada än nytta i kroppen. Jag önskar att alla människor som har en [nedstämdhet] skulle fått prova D-vitamin innan de får medicin, eller det värsta, tar sitt liv. Varje dag är ett mirakel, var rädda om varandra! 

/Alexandra

Greatlife.se kommenterar

En översiktsstudie som publicerad av Penckofer S et al. i Issues in M. Health Nursing skriver: "Det har uppskattats att över en miljard människor har antingen har lättare brist eller brist på D-vitamin". Penckofer S et al. Issues in M. Health Nursing (2003). Berk et al. rapporterade att D-vitaminbrist kan spela en roll i nedstämdhet och eventuellt även i andra hjärnrelaterade besvär. erk et al. (2007)

De mekanismer genom vilken vitamin D kan vara associerad med hjärnrelaterade besvär är inte helt klarlagda. Det har rapporterats att det finns D-vitaminreceptorer i hypotalamus, vilket kan vara viktigt för hjärnans funktioner. Vissa forskare har rapporterat att D-vitamin är viktigt för hjärnans utveckling. (Eyles et a. Neuroscience 2003).

Eyles et al. (2003) rapporterar att när råttor, vars mödrar har D-vitaminbrist, föds påverar bristen hjärnans utveckling negativt. Råttorna har också minskat uttryck av nervtillväxtfaktor. Även om dessa typer av förändringar har noterats i hjärnan hos personer med sjukdomar i hjärnan är det för tidigt att dra slutsatser utifrån denna forskning.

Vitamin D Council skriver att en teori gällande nedstämdhet och D-vitamin är att D-vitamin kan påverka både mängd och funktion av en grupp kemikalier som kallas monoaminer, exempelvis serotonin. Många läkemedel för att känna sig mer lycklig fungerar just genom att öka mängden monoaminer i hjärnan. Därför har forskare nu föreslagit att D-vitamin som alltså också kan öka mängden monoaminer även kan användas för att behandla nedstämdhet.

Anglin RE et al. (2013) har i The British Journal of Psy gått igenom all publicerad forskning om nedstämdhet och D-vitamin fram till 2013 och kommit fram till att: 

  • Brist på vitamin D i blodet är kopplad till att vara nedstämd
  • Brist på vitamin D i blodet gör det mer sannolikt att en individ utvecklar nedstämdhet
  • Tillskott på D-vitamin kan förbättra eller förebygga nedstämdhet 

Författare & granskare

Vetenskapliga referenser och källor

Visa referenser

Penckofer S, Kouba J, Byrn M, Estwing Ferrans C. (2010). Issues in Mental Health Nursing, 31(6), 385-393. doi: 10.3109/01612840903437657.

Berk M, Sanders KM, Pasco JA, Jacka FN, Williams LJ, Hayles AL, Dodd S. Med Hypotheses. 2007;69(6):1316-9. doi: 10.1016/j.mehy.2007.04.001. Epub 2007 May 11. PMID: 17499448.

Eyles D, Brown J, Mackay-Sim A, McGrath J, Feron F. (2003). Neuroscience, 118(3), 641-653.

Kjaergaard M, Waterloo K, Wang CE, et al. (2012). The British Journal of Psy., 201(5), 360-368.

Anglin RE, Samaan Z, Walter SD, et al. (2013). The British Journal of Psy., 202, 100-107.