Resveratrol förbättrar fettcellers hälsa & reducerar fetma

Lästid: 1–2 min
Resveratrol förbättrar fettcellers hälsa & reducerar fetma

Resveratrol – världens bästa polyfenol?

Resveratrol är en polyfenol, en form av antioxidant, som naturligt förekommer i flera växter som druvor och blåbär. Det är kanske mest känt för sin närvaro i rött vin, där det ackumuleras i druvskalen under vinframställningsprocessen.

Denna förening har dragit till sig betydande vetenskapligt intresse för dess potentiella fördelaktiga hälsoeffekter. En av de mest framstående egenskaperna hos resveratrol är dess kraftfulla antioxidantförmåga. Antioxidanter spelar en avgörande roll i skyddet av kroppens celler mot skada av fria radikaler. Fria radikaler är instabila molekyler som kan framkalla oxidativ stress, vilket kan leda till inflammation och kroniska sjukdomar. 

Resveratrol minskar risk för fetma? 

En studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition visar att resveratrol förhindrar bildning av vita adipocyter (fettceller) och minskar risk för fetma. Dessutom nedreglerar resveratrol inflammationssignalerna IL-6 och IL-8.

Författare & granskare

Vetenskapliga referenser och källor

Visa referenser

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20463039