Ny studie visar att kosttillskott av DHA (omega-3 fettsyra som finns i fiskolja), D-vitamin, folsyra (folat) och jod påverkar fostret positivt hos den gravida kvinnan. Forskarna tittade på randomiserade kontrollerade studier från 2000 till 2012 och fann en enad bild.
Omega 3, DHA under graviditeten
Tillskott av DHA som tas under graviditeten och under amningen leder till:
- Minskad risk för förtidigt födda barn
- Minskad risk för låg födslovikt, litet huvudomfång samt korthet
- Kan förbättra barnets synskärpa
- Kan öka koordination mellan öga och hand hos barnet
D-vitamin under graviditeten
Tillskott av D-vitamin som tas under graviditeten:
- Bidrar till normal skelettutveckling
- Bidrar till normal hjärnutveckling
Folsyra eller folat under graviditeten
Tillskott av folsyra / folat under graviditeten:
- Bidrar till ryggmärg-, hjärn- och skallutveckling
Jod under graviditeten
Tillskott av jod under graviditeten är:
- Viktigt för sköldkörtelutveckling vilket bidrar till normal hjärn- samt nervsystemsutveckling under graviditeten vilket påverkar barnets framtida utveckling.
Kosttillskott under graviditeten
Forskarnas slutsats:
”Kosttillskott inom rekommenderade säkra nivåer för gravida kan hos personer med brister förebygga många hjärn- och nervsystemsrelaterade fel och även bidra till förbättrad hjärnutvecklnig och funktion hos avkomman.”
Observera att näringsämnen först och främst komma från en mat men om man slarvar med kosten eller har problem med upptaget kan kosttillskott fylla en funktion. Näringsintaget under graviditeten och under amningen är speciellt viktigt. Dagsdoser bör ej överskridas och varken kosttillskott eller specifika kosttillskott för gravida bör användas som ett alternativ till varierad kost.
Författare & granskare
Vetenskapliga referenser och källor
Visa referenserNutrients. 2012 Jul;4(7):799-840. Epub 2012 Jul 24. Benefits of Docosahexaenoic Acid, Folic Acid, Vitamin D and Iodine on Foetal and Infant Brain Development and Function Following Maternal Supplementation during Pregnancy and Lactation.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22852064