Kom igång med nya hälsosamma rutiner till 20 % rabatt med rabattkoden NEWSTART
A photo of Helene Sandström

Helene Sandström

vetenskapsjournalist och översättare med inriktning på nutrition och funktionsmedicin

Helene Sandström är översättare och vetenskapsjournalist med medicin, nutrition och hälsa som specialområden Hon har varit verksam som facköversättare sedan slutet av 1990-talet och som journalist och tidskriftsredaktör sedan mitten av 2000-talet. I grunden är hon språkvetare med en fil. mag. i nordiska språk och engelska. Har också en fil. kand. i vetenskapsjournalistik med litteraturvetenskaplig och basmedicinsk utbildning som tillägg.

ARTIKLAR AV Helene Sandström

Candida - den lömska jästsvampen

Candida - den lömska jästsvampen

Lästid: 4-5 min

Konstant trötthet, matsmältningsbesvär, irriterad hud, svampinfektioner i underlivet och extremt sötsug. Det är några av problemen som candidasvamp och annan svamp kan ställa till med om den får möjlighet att växa till i kroppen.

Läs mer

Selen – viktigt för mer än bara sköldkörteln

Selen – viktigt för mer än bara sköldkörteln

Lästid: 5-6

Selen är ett grundämne som är oerhört viktigt. Det bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress, till immunsystemets normala funktion, till normal sköldkörtelfunktion men även till att bibehålla normalt hår och normala naglar. Dock har vi i Sverige selenfattiga jordar och de flesta svenskar kommer inte upp i det rekommenderade intaget. Matbaserade tillskott som innehåller de organiska formerna av selen är bäst, eftersom kroppen tar upp dem så gott som fullständigt, medan det är svårare att ta upp oorganiskt selen. Läs mer om detta viktiga ämne här.

Läs mer

Magnesium – mineralet som de flesta behöver mer av

Magnesium – mineralet som de flesta behöver mer av

Magnesiumbrist är vanligt bland befolkningen och kan dessvärre leda till båda lätta och svåra hälsobesvär. Vi behöver få i oss magnesium regelbundet och i den västerländska kosten finns det alldeles för lite magnesium. Läs mer om detta viktiga mineral.

Läs mer

Matsmältningsenzymer – en hjälp när magen är i olag

Matsmältningsenzymer – en hjälp när magen är i olag

Har du magbesvär trots att du äter hälsosamt? Kanske får du sura uppstötningar efter måltider och känner att det tar lång tid innan maten du ätit brutits ner? Då kan lite extra matsmältningsenzymer vara en möjlig hjälp. Särskilt effektiva blir de om du samtidigt ser till att förbättra din tarmflora.

Läs mer

C-vitamin – mer än bara askorbinsyra

C-vitamin – mer än bara askorbinsyra

C-vitamin är egentligen mycket mer än bara askorbinsyra. C-vitamin i naturen förekommer aldrig isolerat, utan består av ett komplex tillsammans med en rad kofaktorer, Att ta tillskott av syntetiskt framställd askorbinsyra är inte detsamma som att ta ett whole food-tillskott av hela C-vitaminkomplexet. Om man vill skydda sig mot fria radikaler behöver man tänka till innan man tar C-vitamin.

Läs mer

Jodbrist ett vanligt problem, speciellt bland gravida

Jodbrist ett vanligt problem, speciellt bland gravida

Lästid: 3-4 min

Jod är ett mineral som behövs bland annat för sköldkörtelns funktion, för fostertillväxt och barns mentala utveckling. Störst behov har gravida och ammande kvinnor, och forskningen visar att många ligger i riskzonen för jodbrist. Enligt en undersökning från 2015 får svenska kvinnor i sig för lite jod i kosten för att tillgodose det stigande behovet under graviditeten.

Läs mer

Kortvarig zinkbrist försämrar matsmältningen

Kortvarig zinkbrist försämrar matsmältningen

Mineralet zink påverkar flera viktiga funktioner i ämnesomsättningen hos de flesta levande organismer. Vid Münchens tekniska universitet (TUM) har forskare upptäckt att också en mindre brist på zink försämrar matsmältningen redan i ett tidigt skede.

Läs mer

Starkare skelett med K-vitamin

Starkare skelett med K-vitamin

Lästid: 3-4 min

Benskörhet är ett vanligt problem bland kvinnor efter klimakteriet. I Sverige inträffar omkring 70 000 frakturer om året som beror på benskörhet – framför allt i handled, överarm, höft eller kotor. Ofta är det inte förrän ett benbrott har skett som problemet med för poröst skelett upptäcks.

Läs mer

Ja eller nej till soja?

Ja eller nej till soja?

Lästid: 4–5 min

Svaret beror på vilken soja du väljer: den processade sojakorven eller den traditionellt tillagade misosoppan av fermenterade, ekologiska sojabönor. Det isolerade sojaproteinet i många vegetariska färdigrätter som korvar, burgare och nuggets är faktiskt något av det mest processade och ohälsamma du kan äta.

Läs mer