Endometrios – 200 miljoner drabbade
Endometrios är en kronisk sjukdom som påverkar ungefär 10 procent av kvinnor i fertil ålder, vilket är ungefär 200 miljoner kvinnor globalt. Men detta är bara en uppskattning eftersom exakt prevalens kan variera beroende på olika faktorer och diagnosen kan vara svår att ställa. Siffran kan därför vara högre. Dessutom kan sjukdomens svårighetsgrad variera mycket från individ till individ.
Endometrios kan vara smärtsamt
Endometrios är en sjukdom som innebär att rester av livmoderslemhinnan vandrar ut i kroppen i stället för att följa med menstruationsblodet ut genom slidan. Rester av livmoderslemhinnan kan vandra till både äggstockar och bukhinnan och i svåra fall även till lungorna. Resterna av slemhinnan som vandrat ut i kroppen kan bli inflammerade. Även det maskformiga bihanget (blindtarmen) kan drabbas av endometrios. Sjukdomen innebär inte bara risk för smärta före eller under menstruation utan kan även leda till ofrivillig barnlöshet.
Kosten är viktig vid endometrios
Forskning pekar på att mat som är rik på C-vitamin, E-vitamin och B-vitaminerna har positiv effekt på endometrios. Studier på råttor pekar på att D-vitamin förbättrar endometrios. Studier visar att antioxidanter minskar kronisk smärta och inflammationsmarkörer hos kvinnor som lider av endometrios.
Endometrios – östrogendominans
Endometrios kan bero på östrogendominans. Dr Libby Weaver, biokemist med inriktning på nutrition skriver:
”När det gäller hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) har man länge känt till att överdriven östrogenproduktion nedreglerar sköldkörtelns funktion och givet att hormonell endometrios är ett tillstånd med extrem östrogendominans är kopplingen mellan hypotyreos och endometrios inte förvånande.”
Symptom på östrogendominans
Symptom på östrogendominans kan vara något av följande: stor blödning under menstruation, även blödning mellan cyklerna, svullna och ömma bröst, huvudvärk under menstruation, vätskebindning, fibrocystiska bröst (godartade knölar eller rep-liknande konsistens i bröstet.
Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)
Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) påverkar cirka sju procent av alla kvinnor i fertil ålder. PCOS innebär inte bara att äggstockarna har många cystor, vilket är fallet med PCO, utan det inkluderar även en överproduktion av manliga könshormoner och oregelbundna menstruationscykler.
Kvinnor med PCOS kan uppleva både oregelbundna menstruationer och utebliven ägglossning, vilket skiljer sig från PCO där kvinnor kan ha regelbundna menstruationscykler. PCOS kan också leda till ökad kropps- och ansiktshårstillväxt (hirsutism), akne och övervikt, vilket inte är typiska symtom hos kvinnor med endast PCO.
I PCOS blir östrogenproduktionen ofta oregelbunden, vilket leder till hämmad ägglossning, något som inte nödvändigtvis ses hos kvinnor med endast PCO. Insulinresistens, vilket leder till höga insulinnivåer och potentiellt höga blodsockernivåer, är också mer vanligt i PCOS än i PCO.
För att hantera PCOS är det viktigt att skapa en bra och hållbar kost och livsstil som inkluderar regelbunden fysisk aktivitet.
Polycystiska ovarier (PCO)
Polycystiska ovarier (PCO) påverkar upp till 20-30 procent av alla kvinnor i fertil ålder. PCO innebär att äggstockarna har många cystor, vilket kan observeras genom ultraljud. Det är dock viktigt att notera att trots närvaron av dessa cystor, har kvinnor med PCO inte nödvändigtvis överproduktion av manliga könshormoner eller oregelbundna menstruationscykler, vilket är kännetecknande för PCOS.
Kvinnor med PCO kan ha normala menstruationscykler och normala nivåer av androgener (manliga könshormoner). Detta skiljer sig från PCOS, där dessa symtom är mer framträdande. PCO i sig leder inte till akne, övervikt eller oregelbunden östrogenproduktion, men om dessa symtom är närvarande, kan det vara ett tecken på PCOS snarare än endast PCO.
En hälsosam kost och regelbunden fysisk aktivitet är alltid bra för allmän hälsa, men det finns inget specifikt behov av dessa åtgärder bara för att en kvinna har PCO.
Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) vs polycystiska ovarier (PCO)
Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) och polycystiska ovarier (PCO) är två relaterade men distinkta begrepp.
PCOS är ett syndrom som karaktäriseras av minst två av följande tre kriterier:
- Oregelbunden eller ingen ägglossning, vilket resulterar i oregelbundna eller ingen menstruation.
- Höga nivåer av androgener (manliga könshormoner) i kroppen, vilket kan leda till symtom som hirsutism (överdriven kroppshårväxt), akne och håravfall.
- Polycystiska ovarier (PCO), vilket innebär att man på ultraljud kan se 12 eller fler små cystor i minst ett av äggen.
Polycystiska ovarier (PCO) refererar alltså bara till det sistnämnda kriteriet - när det finns många små cystor i äggen. Det är inte ovanligt att kvinnor har PCO utan att ha PCOS. Upp till 20-30% av alla kvinnor har, som sagt, polycystiska ovarier, men alla dessa kvinnor uppfyller inte kriterierna för att ha polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Så, PCO är en del av PCOS men man kan ha PCO utan att ha PCOS.
Rekommendationer vid endometrios, PCOS & PCO
- Ät stenålderskost rik på ekologiskt gräduppfött kött, inälvor, frukt, bär och grönsaker med låg andel antinäringsämnen som morot och kronärtskocka. Undvik skräpmat, socker och snabba kolhydrater, transfetter som finns i exempelvis pommes frites och kakor samt växtoljor.
- Minska kronisk och negativ stress. Vid stress kommer kroppen att ha använda progesteron till att producera stresshormoner. Det leder till östrogendominans samt för lågt progetsron.
- Träna och svettas regelbundet.
- Behandla magtarmbesvär och se till att ha en väl fungerande avgiftning i levern eftersom att den spelar en mycket viktigt roll i att avlägsna överskott av östrogen från kroppen. Överskott av östrogen hämtas in från blodet till levern där det binds till ämnen i leverns fas II avgiftning. Sedan går det via gallan ut i tarmen och vidare ut med avföringen. Om det finns mycket ohälsosamma bakterier, alltså inte probiotika, kan dessa äta upp bindningarna så att östrogenet (egentligen östradiol - ett av flera östrogenhormoner) inte följer med avföringen ut och istället går ut i blodet igen. Probiotika, lösliga fibrer från grönsaker och kosttillskott för en god leverhälsa kan vara viktigt vid endometrios samt överskott av östrogen.
- Kontrollera funktion och status hos din sköldkörtel då den har en mycket viktig roll i att reglera och dirigera det endokrina hormonsystemet där våra könshormoner ingår.
- Minska exponeras för östrogenliknande kemikalier: Detta innefattar bland annat BPA och ftalater i plast samt en del kemikalier eller bekämpningsmedel som används inom jordbruket.
- Bibehåll en balanserad vikt och undvika övervikt.
- Undvik kaffe
- Kontakta vår kundtjänst på [email protected] om du vill ha ett egenvårdsprotokoll för endometrios, PCOS eller PCO.
Kosttillskott vid endometrios, PCOS & PCO
- Multivitamin upp till 55 år
- Multivitamin 55 år och äldre
- Probiotika
- D-vitamin
- Magnesium
- E-vitamin
- C-vitamin
- B-vitaminer
- Adaptogener mot stress
- Lever-detox
Kom ihåg att kosttillskott är ett tillskott till kosten. Det viktigaste är att äta bra och hälsosam mat, röra på dig och hantera stress. Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.
Författare & granskare
Vetenskapliga referenser och källor
Visa referenserAnn Surg Treat Res. 2014 Sep;87(3):144-7. doi: 10.4174/astr.2014.87.3.144. Epub 2014 Aug 26. Endometriosis of the appendix. Yoon J, Lee YS, Chang HS, Park CS.
J Endometr. 2013 Jan 1;5(1):17-26. A prospective cohort study of Vitamins B, C, E, and multivitamin intake and endometriosis. Darling AM1, Chavarro JE2, Malspeis S3, Harris HR4, Missmer SA5.
Eur J Pharmacol. 2013 Sep 5;715(1-3):72-5. doi: 10.1016/j.ejphar.2013.06.016. Epub 2013 Jun 25. Regression of endometrial implants treated with vitamin D3 in a rat model of endometriosis. Abbas MA1, Taha MO, Disi AM, Shomaf M.
Transl Res. 2013 Mar;161(3):189-95. doi: 10.1016/j.trsl.2012.05.001. Epub 2012 May 31. Antioxidant supplementation reduces endometriosis-related pelvic pain in humans. Santanam N1, Kavtaradze N, Murphy A, Dominguez C, Parthasarathy S.
Endometriosis symptoms and treatments av Dr Libby Weaver
Oprah’s “Crazy Talk” – Bioidentical Hormones – Helpful or Harmful? (Part 1) av Byron J Richards.